Ciolan proaspăt gătit cu două feluri de varza: dulce și acră, la capac VIDEO

Ciolan proaspăt gătit cu două feluri de varza: dulce și acră, la cuptor. O rețetă simplă, dar simplă de tot, ce poate fi făcută în doar 3 ore, iar rezultatul este extraordinar. Aşa că am mers la Mona Lisa de unde am luat un ciolan de vreo două kilograme. În prima fază, l-am pârlit bine de tot pentru a îndepărta ultimul fir de păr. Locul părului este pe cap, nu în gură. Pentru această rețetă, avem nevoie de un ciolan proaspăt, ceapă, ardei gras sau capia, morcovi, roșii tocate, pastă de roșii și de ardei și condimentele care vă plac: sare, piper, cimbru sau boia de ardei.

Am luat ciolanul, l-am spălat bine și l-am dat cu sare și piper și apoi l-am pus la rece pentru vreo 3 zile. Să-l pătrundă sarea și piperul. Va avea un gust mult mai bun. Varza pe care a pus-o la butoi după rețeta de mai jos (https://www.infocs.ro/video-varza-murata-la-butoi-este-timpul-mariei-sale-varza-pentru-la-iarna/ ), am clătit-o, am stors-o și am tăiat-o fidea. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, o lăsați să stea mai mult în apă rece. Varza dulce, am tăiat-o mărunt, am dat-o cu un praf de sare și am lăsat-o la înmuiat.

Ciolanul l-am prăjit bine de tot în ulei, pe toate părțile, iar în grăsimea rămasă, am călit ceapa, morcovii si ardeiul fideluță cu roșiile tocate. Am pus ciolanul, am pus apă cât să acopere ciolanul pe 3/4 și am pus capacul. Am lăsat la foc mic cam o oră și jumătate.

Am servit cu smântână și pastă de ardei iute cu pâine albă proaspătă, dar cred că merge perfect și cu o mămăligă din aia vârtoasă. Merge perfect și un ardei iute, murat sau proaspăt.

Totul durează cam 3 ore – timp în care puteți să vă faceți treaba prin casă fiindcă vreo două ore este numai statul la capac, rezultatul este extraordinar și este o mâncare simplă și sănătoasă, cu condiția să nu țineţi cură de slăbire sau să aveți probleme cu fierea, ficatul ori stomacul. Noi prezentam aici mâncare din aia ,,de țăran” – feluri de mâncare pe care oamenii le fac și le prepară în mod obișnuit acasă și care pot mulțumi orice cârcotaș sau fițos.

Spor la treabă și poftă bună!

Comentarii

comentarii