Conservanti naturali pentru murăturile și conservele de iarnă

Traim intr-o lume “chimica”, mancam chimicale, ne spalam cu produse de sinteza, pline de chimicale, aditivi si compusi periculosi pentru sanatate. In aceste conditii, este obligatoriu sa invatam sa folosim variante de conservanti naturali pentru preparatele facute in casa, de genul muraturilor, gemurilor si dulceturilor.

Exista patru produse care functioneaza ca si conservanti naturali si care nu lipsesc din nici una dintre conservele facute in casa. Acestea sunt: sarea, zaharul, otetul si uleiul. Sarea si zaharul extrag apa, iar in absenta apei micoorganismele nu se pot dezvolta. Otetul contine acid citric natural, care este un conservant natural, iar uleiul blocheaza contactul cu aerul si opreste dezvoltarea fungilor si mucegaiurilor.

Conteaza insa cateva detalii: sarea trebuie sa fie sare gema, nemacinata, nefiltrata, fara iod, fara atiaglomerant. Asta inseamna ca trebuie sa ai o sursa de sare curata.

Sarea este in sine un produs care nu contine nici un fel de microorganisme, indiferent cat este de neagra, sau daca contine impuritati. Saramura preparata din sare naturala este cea mai buna cale prin care sunt eliminate impuritatile. Amesteca apa cu sare in cantitatile recomandate de reteta si apoi lasa apa sa se decanteze. Scurge saramura pana la rezidurile care se depun la baza vasului.
Acidul acetic din otet este natural numai daca otetul este otet natural din vin. In caz contrar ai o solutie de acid acestic, preparat intr-un combinat chimic pe care il primesti ca fiind “otet alimentar”, in fapt o solutie de acid acestit diluat in apa de la robinet.

La lista de conservanti naturali adauga cu maxima incredere hreanul, folosit in stare naturala, curatat de coaja si taiat in bete sau rondele. Ai nevoie de 50 de grame de hrean la un litru de apa pentru ca efectul conservant sa fie activ.

Pe lista de conservanti naturali se mai afla cuisoarele, boabele de mustarul, salvia, cimbrul, rozmarinul (toate uscate si puse in borcane cu tot cu tulpina). Ierburile si condimentele intarzie dezvoltarea microorganismelor si reduc viteza de oxidare.

Un excelent conservant natural pentru conservele dulci este pudra de scortisoara. Pusa in gemuri, dulceturi sau compoturi sub forma de bete sau sub forma de pudra, presarata deasupra peste dulceata sau gem, in strat uniform pe toata zona de contact cu aerul a continutului din borcan previne mucegaiul si alterarea conservelor dulci. Un avantaj in plus daca folosesti scortisoara este faptul ca poti reduce cantitatea de zahar din gemuri si dulceturi.

O categorie spaciala de conservanti naturali sunt uleiurile esentiale derivate din flori, frunze, iarba sau plante lemnoase. Unele dintre aceste uleiuri au un puternic efect antibacterian, blocand dezvoltarea mucegaiurilor si a ciupercilor. Cele mai bune uleiuri esentiale sunt uleiul de cimbrisor, de portocale, uleiul de menta, muscata rosie, anason, precum si uleiul de lamaie, dar si inca multe altele.
Toati acesti conservanti naturali pot fi adaugati in cantitatile adecvate (uleiurile esentiale vin cu instructiuni, dar de regula sunt suficiente cateva picaturi la un litru de apa) la toate conservele si preparatele facute in casa pentru iarna.

Comentarii

comentarii

3 comentarii la „Conservanti naturali pentru murăturile și conservele de iarnă

  • 9 august 2014 la 1:06
    Permalink

    de la monalisa? :))))))))))))))))) sper sa iti ceri scuze ca faceai cu atata abnegatie reclama la niste stricati.. 

    • 9 august 2014 la 1:53
      Permalink

      Exact, de la Monalisa. Daca ai avea putina minte si ai judeca logic, fara sa te lasi influentat de papagali ce n-au bce publica, ai realiza ca acolo este o mare facatura. Ia citeste aici un pic:
      Exact, cu carne de la Mona Lisa. Apropo, oare cum stau lucrurile cu adevarat? Hai sa analizam putin lucrurile si din alt punct de vedere, nu doar din ce se vrea sa apara cu ori ce pret.
      Mie mi se pare a fi ceva concertat. Se vede de la o posta ce si cum se doreste. Ati fost intr-un asemenea magazin? Toata marfa este in fata cumparatorului, la nici un metru, in galantar frigorific, din sticlă, la vedere, cu multa lumină. Galantar deschis pe jumatate. Carmea stricata, chiar si spalata, pute si are alta culoare. In plus, sunt magazine de cartier unde cumparatorii si vanzatorii se cunosc unii cu altii. Apoi, cat de prost trebuie sa fi sa cumperi carne stricata? Nu uitati, la MonaLIsa carnea ti-o alegi tu, bucatile sunt in fata ta. Le poti si mirosi daca vrei. Sa punem in calcul si ca ar mirosi carnea. Pai cand ai ajuns cu ea acasa, sa zicem la un maxim 10 minute distanta de magazin, oare nu te intorci si-i dai in cap vanzatoarei cu ea? Sa fim seriosi. In plus, acest producator se afla pe piata de mai bine de 15 ani si NICIODATA , nimeni nu a reclamat nimic. Deci, a ce suna asta? De reclama negativa din partea concurentei, ati auzit? Ia analizati bine acest aspect. Sau,k cine stie ce o mai fi. Acesti oameni nu au fost implicati politic niciodata. Si poate ca si de aici li se trage.

    • 9 august 2014 la 1:55
      Permalink

      Gandeste liber si cu mintea ta, nu cu ce-ti baga altii in cap. Sau ce incearca sa bage.

Comentariile sunt închise.