Gătim Tocană de toamnă din carne de oaie, cu cartofi natur VIDEO

Este toamnă, este toamană târzie și pe lângă ruginiul copacilor, privim cu mare plăcere şi la aragazul pe care clocoteşte la foc mic felul de mâncare fără de care nu se poate: tocănița de toamnă târzie din carne de berbecuț sau oaie grasă.
Este un fel de mâncare cu doar câteva ingrediente, ca la stână, dar cu un rezultat spectaculos: un gust unic şi un aspect deosebit. Pentru această reţetă avem nevoie de carne mai grăsuță de oaie sau berbec ( e mai bun) şi hai la treabă:

3 kg de carne cu os
1,5 kg ceapa
300 g pasta de roşii
150 g pasta de ardei capia
ulei, sare, piper, foi de dafin, vegeta de casă,
câţiva căţei de usturoi

Începem prin a pârli carnea la flacără că nu cumva să mai rămână firișoare de lână. Apoi, am tăiat carnea în bucăți pe care le-am pus în apa rece ca să își dea drumul la sânge. Am tocat ceapa – mai grosier – şi am pus-o la călit în ulei. Când a început să devină sticloasă, am pus pasta de ardei capia. Am lăsat să se omogenizeze bine amestecul, apoi am pus carnea şi apă până la nivelul cărnii. Am pus sarea, am amestecat ușor și am pus capacul și am lăsat la foc mic amestecând din când în când. După o oră, când a mai scăzut, am pus și vegeta. Am mai lăsat la foc mic cam 15 minute și apoi am pus pasta de roșii de casă. De fapt, merg foarte bine și roșiile în bulion. Puneți după gust. Pasta de roșii https://youtu.be/YGWSOSUu9GE și pastă de ardei capia este din producție proprie și rețetele pot fi văzute aici.

Am mai desăvârșit gustul cu piper, foi de dafin și cățeii de usturoi tocați mărunt. Ca și garnitură am folosit cartofii natur – merg foarte bine cu tocănița de oaie. Se poate servi doar cu mămăligă mai pripită.

Merge o bere rece sau un pahar de vin roze ori roșu. Poftă bună!

Comentarii

comentarii