Începem săptămâna cu ceva ușor: Chiftelute din dovlecel sau vinete

chiftele dovlecelÎncepem săptămâna cu ceva ușor și foarte gustos: Chiftelute din dovlecel sau vinete.
Ingrediente:
2 dovlecei sau 4 vinete coapte pe plită
2 oua
pesmet
3 felii paine
patrunjel frunze
un morcov potrivit
usturoi dupa gust
ulei, sare, piper, un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar (opțional).
Preparare:
Se curate dovleceii de coaja, se scot samburii si se dau prin razatoarea mare. La fel se face si cu morcovul. Peste dovlecelul si morcovul razuit, se adauga o lingura de sare si se lasa 20 de minute la înmuiat. Apoi, se stoarce bine dovlecelul și morcovul de zeama lăsată si într-un castron se adauga peste ele ouale, feliile de paine inmuiate in apa si stoarse bine, sare, piper, bicarbonatul, patrunjelul tocat fin iar la final pesmetul pentru a lega bine compoziția.
Din aluatul de legume obtinut se modeleaza chiftelutele sau se rup cu lingura si se pun la prăjit intr-o tigaie cu pereți înalți și ulei mult. Se lasa pana se rumesc pe o parte, apoi se intorc pe cealaltă de câteva ori. Se scot pe hartie absorbantă- șervețele.
Se pot servi cu cartofi natur, piure sau prajiți sau se poate face un pilaf de orez ori cuș-cuș. Chiar dacă avem numai legume pe masă, merge foarte bine și o salată de roșii cu ceapă și brânzp rasă deasupra.
Dacă înlocuiți dovleceii cu vinete- atenție-acestea trebuie coapte si scurse bine. Apoi se fac piure. Se mai adaugă în plus doua felii de paine si pesmet cat cere aluatul. Se fac mai greu decat cele din dovleac, dar sut mai fine, mai rafinate. La acestea se poate face si un sos de rosii.

Comentarii

comentarii