Murături de noiembrie asortate în saramură sau cu oțet, la borcan VIDEO

De la început va anunț că mai multe rețete puteți găsi pe canalul meu de youtube vali popovici culinar banatean unde vă invit să vă înscrieți pentru a vedea toate noutățile. Este momentul să profităm de legumele toamnei de pe piață. Este timpul ca acum când avem de toate, să ne gândim și la iarnă care o să vine cât de curând. La iarna care pe lângă frig, zăpadă, zloată sau viscol, aduce și bucuria meselor îmbelșugate de la Crăciun, Sfântul Ștefan sau a Anului nou. Sau, de ce nu, de la atât de româneasca petrecere ce are loc la pomana porcului. Fiindcă din fericire, românii încă mai știu să se bucure din lucruri mărunte. Așa cum este de pildă pomana porcului. Ori, atunci când mergeți la magazinele Mona Lisa și de acolo vă luați orice poftiți dv. – de la carne proaspătă și până la mezeluri de toate felurile. Toate proaspete și făcute în fabrica proprie.

Punem la borcan cam tot ce se găsește pe piața și pe tarabe: castraveți, gogonele, conopidă buchețele, lubenițe mici, ardei și gogoșari – obligatoriu de culoare verde – fără ardei capia roșii sau ardei gras roșu, mei merge câte un gogoșari pe ici – pe colo, ceapă mică, ardei iuți – doar câțiva , să fie acolo așa de gust, dovlecei mici, morcovi curățați sau nu, varza albă mai mică și bătută bine tăiată în patru, alții pun și mere și gutui, în fine, fiecăruia ce-i place.

Toate acestea se așază în borcane, cât mai amestecate, pe un pat de buiezi, Deasupra se pun bețe de mărar ca să nu se ridice când o să turnăm saramura și…facem saramura: la 1 litru de apă caldă ( așa pun eu) se adaugă o lingură cu vârf de sare. Cam 30 de grame. Dizolvăm bine sărea în apă caldă și turnăm în borcan până se acoperă legumele. Cine v rea, la doi litri de apă, se poate pune si o lingură de zahăr. Asta ca să aibă putere de fermentare. Apoi, se lasă la loc ferit de frigul direct și tot la 3 zile, se suflă ca la varză. Atenție, zeama se va tubura. Când s-a limpezit zeama, murăturile sunt acre.

Varianta a doua, este cea cu murături făcute cu oțet. Legumele se așază în borcane, apoi în saramura făcută ca mai sus, se adaugă 30 ml oțet pt fiecare litru. Se pune zeama la fiert și când clocotește, se toarnă fierbinte în borcane peste legume. Se capsează și se lasă la loc întunecos aproximativ 3 săptămâni.

Spor la treabă și poftă bună.

Comentarii

comentarii