Nicoleta Şmac din Ticvaniul Mare – Fata din livada fermecată de pe dealul Cârnecei VIDEO

În timp ce alte tinere de vârsta ei visează să calce pe marmura sălilor de spectacol sau asfaltul marilor orașe și să conducă mașini scumpe și modern, Nicoleta Șmac din comuna cărăşeană Ticvaniu Mare, o tânără pasionată de pomicultură – încalță cizmele în fiecare zi pornește tractorul cu care merge în livada făcută de ea ape un deal din marginea satului.

Tânăra de doar 23 de ani atunci, dar cu o diplomă de Inginerul horticol în buzunar, Nicoleta Şmac, a accesat un proiect destinat tinerilor fermieri pe măsura 112 în valoare de 25.000 de euro și acum are o livadă model. Dacă în alte părți fructele s-au făcut de foarte puține de abia le strângi într-un coș, Nicoleata strange zilnic câte o jumătate de tonă de fructe. A început cu cireșele și caisele și acum a ajuns la pune și la pere. Apoi, urmează merele.

Livada Nicoletei are 3 hectare plantate cu pomi fructiferi pe dealul de pe drumul Cârnecei. Lucrările le-a făcut cu banii obținuți printr-un proiect cu fonduri europene – 25.000 de euro. Aceasta a fost în urmă cu 7 ani, terenul era un deal cu tufișuri și pomi bătrâni, acum = este o livadă fermecată unde fructele încarcă crengile. Prune brumării, pere aurii și mere date în pârg – toate ca din poveste. Nicoleta a investit toți banii în livadă – a cumpărat pomii de la Caransebeș de la un alt inginer horticultor cu mare experiență, a plantat peste 1100 de pomi – doar soiuri românești. A săpat gropi și a împrejmuit terenul, a cumpărat utilaje = de la tractor și până la cositoare, tocătoare, bazine pentru prepararea substanțelor şi tot ce a fost nevoie. În livadă sunt frumos rânduiți prunii, perii și merii – acum plini de rod, dar și caiși și piersici.

Unde mai pui că Nicoleta face singură aproape toate lucrările: tăierile de primăvară, fertilizările și tratamentele necesare. În primăvara când temperatura a fost foarte scăzută, această fată minunată și-a petrecut nopțile pe deal făcând foc pentru a genera fum. Cu ajutorul acestui fum și-a salvat livada. În timp ce alții abia au prune și pere doar de gust, Nicoleta strânge zilnic câteva sute de kilograme pe care le vinde direct din livadă.

Și asta datorită faptului că oamenii au realizat că tânăra pomicultoare folosește cât mai puține substanțe chimice. Vestea că are produse de calitate foarte bună, fără chimicale, i-a adus cumpărători din toată zona, dar și de la Reșița, Moldova Nouă și chiar Timișoara. Am avut cumpărători care vin cu copiii și familia și strâng fructele cu mâna lor. Prețul este mic, 4 lei kg – asta în condiția în care la magazine și la piață, prunele costă și 6 și 7 lei kg.

Nicoleta nu vrea să se oprească aici – fiindcă a moștenit de la părinți și bunici peste 35 de hectare de teren, pentru anul viitor vrea să se extindă cu o altă livadă și să angajeze câțiva oameni din sat. Cu mâna de lucru este foarte greu fiindcă nu găsești pe cineva care să vrea să muncească cu adevărat. Asta în condiția în care plata este de minim 120 de lei pe zi, plus mâncarea și băutura. 

Tânăra agricultoare este mulțumită de ceea ce face și de rezultat. Producția este vândută în totalitate și din ce cade din pomi și este mai de slabă calitate, face răchia de Banat. Ar fi însă necesar un ajutor în ceea ce priveşte subvenţiile pe hectar de pomi pentru că sunt foarte mici şi ajung la echivalentul unuia de păşune. În plus, dacă micii producători s-ar reuni într-o asociație, atunci ar putea contracta marfa și cu marile lanțuri de magazine. De asemenea, în tot Banatul nu există nici un angrosist care să colecteze fructele și să le păstreze în condiții optime în depozite special de unde să fie livrate hipermarketurilor.

Nicoleta s-a născut și a crescut într-o zonă rurală din județul Caraș-Severin, alături de familie –  oamenii care iubeau pământul la rândul lor. Bunicii au fost agricultori, tatăl inginer agronom, iar toate acestea, încă din anii copilăriei, au îndemnat-o să urmeze Facultatea de Horticultură de la U.S.A.M.V.B. Timișoara unde a învățat să iubească și mai mult plantele şi să le îngrijească așa cum trebuie.

Despre Nicoleta, sătenii și cei apropiați, au numai cuvinte de laudă. Toți spun că este o fată extraordinară, cu multă initiative. Ea nu se vaită și nu se plânge niciodată – ea caută soluții la orice. Muncește cot la cot cu bărbații și face munci pe care alții nu s-ar încumeta să le facă.

Comentarii

comentarii

One thought on “Nicoleta Şmac din Ticvaniul Mare – Fata din livada fermecată de pe dealul Cârnecei VIDEO

Comments are closed.