Pizza rustica – asa ca la mama ei, la noi in cuină sau Pizza cu bacon si sunca

Pizza rustica
pizza-rustica
Ingrediente

Pentru blat:
300 g faina
120 ml apa calda
10 g drojdie proaspata
2 linguri ulei de masline
1 lingura zahar
1 lingurita sare
Pentru topping:
1 ceasca suc de rosii
1 lingurita oregano
120 g masline fara samburi
100 g ciuperci
150 g mozzarella
1 carnat semiafumat
50 g sunca
50 g kaizer
1 ardei kapia
sare
piper

Mod de preparare

Intr-o ceasca punem drojdia cu zaharul, o lingura de faina si le acoperim cu 2-3 linguri apa calda. Amestecam putin, apoi lasam sa creasca.
Pregatim intr-un vas faina amestecata cu sare. Facem o gaura in mijlocul fainii si turnam maiaua (drojdia crescuta in ceasca).
Amestecam faina cu maiaua, turnam restul de apa calda si uleiul. Framantam aluatul cateva minute, pana devine neted si nu se mai lipeste de maini. Il lasam in vas, acoperit cu un prosop, sa creasca.
Dupa ce aluatul a dospit, il luam din vas si il punem pe blatul de lucru, peste care am presarat faina. Il mai framantam putin, apoi il intindem cu sucitorul, lasand un aluat de 3-4 mm grosime si un diametru de aproximativ 30 cm. Punem aluatul in tava de pizza, pe hartie de copt (pe aceasta o vom ungem cu foarte putin ulei de masline). Acoperim blatul cu un strat de suc de rosii, presaram oregano, sare si piper. mozzarella rasa. Peste aceasta aranjam carnatii, kaizerul, sunca, ciupercile, maslinele si ardeiul taiat rondele.

Coacem pizza pe programul de pizza (sau la 220°C) pentru aproximativ 20 -25 de minute.

Pizza cu bacon si sunca
pizza sunca
Aluat:
1 kg faina
2 cani apa calda
un cub drojdie 50 gr
2 lingurite zahar
4-5 linguri ulei
o lingurita sare
Umplutura:
ciuperci proaspete
ardei rosu
bacon
sunca
cascaval
Sos:
5 linguri pasta de tomate
2-3 linguri ulei de masile
2 linguri zahar
o lingurita sare
o lingura busuioc
piper dupa gust

Mod de preparare

Dintr-un kg de faina va iese o coca cam pentru 3 tavi de pizza. Daca va place aluatul mai subtire, atunci vor iesi 4 tavi.
Punem faina in castron. Facem o gaura in mijloc si punem apa calda in care am dizolvat drojdia cu zaharul. Adaugam uleiul, sarea si amestecam cu lingura, apoi cu mana framantam bine. Lasam sa creasca la loc cald.
Sosul il preparam amestecand toate ingredientele mentionate mai sus.
Vom intinde aluatul pe masa de lucru, tapetata cu faina. Il punem in tava unsa cu ulei, iar deasupra punem sos, cascaval, sunca, bacon, ciuperci, ardei gras si orice altceva mai doriti.
Dam la cuptor, la foc mare, pentru cateva minute, pana cascavalul este topit si aluatul crocant.

Comentarii

comentarii