Rață grasă cu două feluri de varză – acră și varză dulce VIDEO

Dragi prieteni, pentru azi m-am gândit la cea mai simplă rețetă culinară ce se poate prepara dintr-o rață, varză acră şi varza dulce. Plus ceva legume. Gata – a venit vremea verzei de la butoi- mai ales dacă stați la bloc. Varză dulce se găsește încă din belșug, costă undeva la 1 leu kg. Așa că, fără prea multă vorbă, iată rețeta mea de varză acră şi varză dulce cu carne de rață. Pentru aceasta, am nevoie de:

– o rață cam la 2 kg
– 1 kg de varză acră tăiată fideluță
– o căpăţână de varză dulce – și ea tăiată fideluță – cam 1,5 kg
– ulei
– 4 cepe mai mari – eu pun şi una roșie – îmi place cum arată – tăiată solzișori
– 3 morcovi pe care-i tai mărunt
– 1 păstârnac sau o bucată de țelina – tăiată mărunt şi ea
– pastă de ardei capia – sau ardei capia proaspăt
– 2- 3 roșii sau o linguriță pasă de roșii
– piper, foi de dafin, sare – dacă mai este nevoie și ce alte condimente vă mai plac: cimbru, mărar, ienibahar sau chimion.
Eu folosesc ,,vegeta,, de casă făcută de mine. Iată reţeta aici: https://www.infocs.ro/azi-preparam-vegeta-sau-concentrat-de-legume-acasa-video/

Am luat rața și am porționat-o: am scos pulpele, pieptul pe care l-am tăiat în două, parte de sus de la aripi, spatele și târtița. Am pârlit prin flacăra de la aragaz bucățile de carne și le-am spălat bine de ultimele pene sau pielițe. Am folosit doar pieptul, partea de sus a aripilor și pulpele. Plus grăsimea de pe ,,târtiță”. Am crestat bucăţile de carne și le-am pus la tavă la cuptor cu condimente. Am acoperit cu folie de aluminiu.

Am pus uleiul într-o cratiță mare cu fundul gros, după care, am dinstuit ceapă. Peste ceapă, am pus morcovul și păstârnacul, am lăsat să se înmoaie, apoi am pus varza spălată bine și lăsată la desărat, tăiată fideluță. Am lăsat la foc mic amestecând să nu se prindă până ce varză s-a înmuiat pe jumătate. Am adăugat restul de varză dulce pe care am frecat-o cu un pic de sare să se înmoaie. Am lăsat la foc mic la capac. Cam după jumătate de oră, am adăugat pasta de ardei și roșii, plus condimentele preferate. Am lăsat 5 minute la capac și apoi, am pus bucățile de carne cu tot cu zeama – sosul – lăsată. Am amestecat bine, am pus capacul și am băgat oala la cuptor pentru 30 de minute.

Am încercat carnea, am mai băgat la cuptor fără capac la gratinat vreo 10 minute și…….

Și gata! Se servește cu pâine proaspătă și un ardei iute pe lângă. Eu am uitat să mai pun, dar ..se rezolvă. Se poate servi și cu o lingură de smântână. Și încă ceva – această rețetă poate fi pregătită la fel de bine cu carne de porc, mai exact – pulpă cu un pic de grăsime, său piept ori costiță. Procedați la fel ca și în cazul cărnii de rață. Același proces – același rezultat.

Comentarii

comentarii