Tocanita de ceapa cu pui și mămăliguță

INGREDIENTE:

* 500 gr ceapa – sau mai multă dacă vă place
* un pui portionat sau aripiore ori pulpe – exclus doar piept
* ulei
* o lingură pastă de roșii
* o cană suc de rosii
* sare, vegeta, piper, o foaie dafin, cimbru- opțional
* un ardei roșu, o linguriță boia de ardei, o legatura de patrunjel verde
o linguriță de făină – opțional

Bucățile de carne se dinstuiesc până la rumenire în ulei mult, după care se scot la loc cald într-un castron. Ceapa se toacă peștișori și împreună cu ardeiul tăiat cubulețe, se călește în uleiul în care am prăjit carnea. Când este sticloasă, se aduagă boiaua de ardei și pasta de roșii. Se lasă să lege ca un sos. În acest sos, se pun bucățile de carne și se adaugă bulion de roșii până la obținearea unei tocănițe semilichide, dar consistente.
Se pun condimentele și se lasă să fiarbă cam 20 de minute la foc mic. Amestecăm să nu se prindă. Adăugăm verdeața la final. dacă o doriți mai consitentă, o puteți lega cu o linguriță de făină desfăcută în puțină apă.

Variantă:

Unora le place tocănița albă, așa că, în loc de pastă de roșii și bulion, punem smântână acrișoară.

Mamaliga pripită

Punem să fiarbă apă cu sare si câteva linguri de ulei. Când clocotește, dăm focul mic și adăugăm făina de porumb în ploaie și amestecăm cu telul până la consitența dorită. Nu este o mămăligă ce se poate turna pe fundul de lemn, se porționează când este mai rece cu polonicul uns sau cu linguroiul.

Servim cu mămăliguță fierbinte. Merge și o murătură lângă și la afacerea asta, prinde rău de tot o bere rece.

Poftă bună!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments