Varză la murat la butoi cu apa opărită VIDEO

Azi punem varza la murat la butoi cu apa oparita. Dragi prieteni, de această dată, mergem mai departe cu o rețetă, rețeta mea de pus varza la butoi. De la Mona Lisa luam carnea si orezul si condimentele, varza acră o punem noi (au si ei la borcan) și trecem la treabă.
Prima dată alegem varza de la piață: cu foaie subțire, o rulăm cu palma să se facă sul fără a se rupe. O duc acasă și, uite cum fac eu:

Iau căpăţâni de varză cu foaie subtire și nervuri fine, la care crestez cotorul adânc în 4 sau 8, apoi aşez varza în butoiul ce îl ţin la loc cald, în bucătărie. Pe frundul butoiului și printre căpăţâni, pun mărar cu cât mai multă floare cu semințe, crenguţe de cimbru şi câteva fire de zginduf sau spandoc – este o plantă păioasa, galbenă cu miros specific și seamănă cu un spin – buiezi din grădina de toamnă după cum le spun unii dintre bătrâni. Opțional mai adaug și vreo câteva boabe de porumb ca sa dau putere de fermentatie, foi de dafin, boabe de pipe și de muştar. Repet – opțional. Anul ăsta nu am pus.

Azi punem varza la murat la butoi cu apa oparita. Atenție! Nu puneti prea multe ierburi fiindcă colorează varză în maroniu. Apoi, fierb apă cu sare, la un litru de apă pun o lingură mare de supă cu sare sau, la 2 litri de apă, pun 3 linguri mari cu sare grunjoasa. Învelesc butoiul în pături după care răstorn apă clocotită peste varză. Am grijă să nu se ridice varza – și pentru asta pun peste căpățâni un teasc pe care pun un bolovan de râu – după care las aşa cam 4 zile. Cu apă opărită, varza ține mult mai bine ca si cu metoda clsica. Pun varza asa de ani buni si imi tine pana in luna lui mai. In plus, se mureaza mai repede si are un gust și o culoare mult mai frumoasă decât în modul tradițional. Asa fac eu, voi faceti cum va place si cum este obiceiul casei.

Apoi, în fiecare zi ,,suflu varza” cu o ţeavă din plastic pe care o bag în butoi având grijă să aerez (vântur) bine zeama – până la fund. Musai trebuie să miroase urât( a hidrogen sulfurat) semn că varza fermentează, se acrește. Fac acest lucru în jur de 10 zile până ce varză s-a oprit din fermentat și s-a acrit suficient şi zeama este limpede, curăţa cu o tentă gălbui albicioasă. Atunci este momentul să o duci în balcon sau în cămară şi …..gata. Dacă nu o sufli – atunci se băleşte, zeama se întinde ca un mucilagiu, miroase urât- asta din cauza acidului lactic ce se produce în timpul fermentării.

Comentarii

comentarii