Varza Murata La Butoi traditional in saramura VIDEO

Dragi prieteni, de această dată, mergem mai departe cu o rețetă, rețeta mea de pus varza la butoi. De la Mona Lisa luam carnea si orezul si condimentele, varza acră o punem noi (au si ei la borcan) și trecem la treabă. Nu uitați că la Mona Lisa găsiți tot ce aveți nevoie – de la produse cosmetice și de menaj si până la gustoasele preparate din carne. Apropo de carne; găsiți carne tocată, carne CPL pentru tocat sau pulpă de porc. Tot la Mona Lisa găsiți si carne de vită – eu folosesc la sarmale un amestec din 3/4 carne de porc și 1/4 carne de vită. Totul se macină în fața dumneavoastră. Acu, hai la varza.

Prima dată alegem varza de la piață: cu foaie subțire, o rulăm cu palma să se facă sul fără a se rupe. O duc acasă și, uite cum fac eu: am trei metode- una fără apă, cea de a doua, normală, cu apă rece și cea de a treia, cu apa opărită.

Deci, pentru prima reteta, cea cu apa rece:

Iau căpăţâni de varză cu foaie subtire și nervuri fine, la care crestez cotorul adânc în 4 sau 8, apoi aşez varza în butoiul ce îl ţin la loc cald, în bucătărie. Pe frundul butoiului și printre căpăţâni, pun mărar cu cât mai multă floare cu semințe, crenguţe de cimbru, foi de dafin, boabe de piper. Doar atât. Se mai pot pune boabe de muştar şi câteva fire de zginduf sau spandoc – este o plantă păioasa, galbenă cu miros specific și seamănă cu un spin – buiezi din grădina de toamnă după cum le spun unii dintre bătrâni. Mai adaug și vreo câteva boabe de porumb ca sa dau putere de fermentatie. Unii pun și hrean. Dar eu merg doar pe varianta simplă.

Atenție! Nu puneti prea multe ierburi fiindcă colorează varză în maroniu. Apoi, pun apa și sarea. La un litru de apă rece, pun o lingură cu vârf de sare de buicatarie, fără iod. Amestec bine să se dizolve sarea și o pun peste varza așezată cât mai bine în butoi ca sa nu ocupe loc prea mult. Deasupra pun bolovanul de râu, special de pus pe varză. Și cam gata.

După 3- 4 zile când varza începe să fermenteze, o suflu cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun. Adică, o aerez, o pritrocesc. O vântur ca să primească oxigen. Când se mai lasă, mai scot din căpățânele murate pe jumătate și adaug altă varză proaspătă, pun capățânele semimurate deasupra, si bolovanul deasupra. Daca nu aveti bolovan, merge si un pet de 2,5 l sau de 5 l umplut cu sare sau apă. Și acum ai trebuie răbdare și plămâni pentru suflat în varză.

In cea de a doua variantă, cea cu apa opărită, fierb apă cu sare, la un litru de apă pun o lingură mare de supă cu sare sau, la 2 litri de apă, pun 3 linguri mari cu sare grunjoasa. Învelesc butoiul în pături după care răstorn apă clocotită peste varză. Am grijă să nu se ridice varza – și pentru asta pun peste căpățâni un teasc pe care pun un bolovan de râu – după care las aşa cam 4 zile. Apoi, în fiecare zi ,,suflu varza” cu o ţeavă din plastic pe care o bag în butoi având grijă să aerez (vântur) bine zeama – până la fund. Musai trebuie să miroase urât( a hidrogen sulfurat) semn că varza fermentează, se acrește. Fac acest lucru în jur de 10 zile până ce varză s-a oprit din fermentat și s-a acrit suficient şi zeama este limpede, curăţa cu o tentă gălbui albicioasă. Atunci este momentul să o duci în balcon sau în cămară şi …..gata. Dacă nu o sufli – atunci se băleşte, zeama se întinde ca un mucilagiu, miroase urât- asta din cauza acidului lactic ce se produce în timpul fermentării. Mai jos, aveti un video cu varianta cu apa oparita.


Despre varianta a treia, vorbim altă dată.

Comentarii

comentarii