VIDEO Am intrat în Postul Paștelui, prima săptămână din post- in memoriam părintele Nicolae Nicoară

credincioasaPostul Pastelui (Postul Mare sau Postul Patruzecimii, cum este numit in popor) este cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox si dureaza sapte saptamani, adica 48 de zile, fiind unul dintre cele mai restrictive. Postul se tine anul acesta incepand de maine, 3 martie, pana pe data de 19 aprilie, inclusiv. Pe 20 aprilie e Invierea Domnului.
Postul alimentar (nu se consuma carne, oua si produse lactate) trebuie insotit de abstinenta sexuala, dar mai ales de o buna conduita morala. Traditia crestina spune ca prin post ne purificam trupeste, dar mai ales sufleteste pregatindu-ne astfel pentru Invierea Domnului Iisus Hristos.

Spre sfarsitul postului trebuie sa ne spovedim si apoi daca primim dezlegare din partea parintelui duhovnic sa primim Sfanta Impartasanie. Este deosebit de importanta starea de spirit pe care trebuie s-o avem in aceasta perioada, in care gandurile bune trebuie sa predomine si sa ne abtinem de la violente mentale, verbale si, evident, fizice. Sa tacem si sa ascultam mai mult, sa fim mai binevoitori cu cei din jur si sa nu ne lasam antrenati in nici un fel de dispute.

Regulile bisericesti au stabilit ca zilele randuite pentru ajunare, adica abtinerea totala de la mancare si bautura, sunt lunea si martea din prima saptamana a postului, iar in ultima saptamana a postului, numita si a Patimilor, se ajuneaza luni, marti, miercuri, vineri si sambata. In aceste zile se pot consuma, seara, doar paine si apa.
In toata perioada postului sunt doua dezlegari la peste, pe 25 martie, de Buna Vestire, si pe 13 aprilie, de Intrarea Domnului in Ierusalim (Florii).
In Postul Pastelui sunt interzise cununiile religioase.

Comentarii

comentarii