VIDEO UPDATE POZIȚIA BISERICII Ce să mai credem noi acum? Sau, cum facem? Ce zice popa sau cum face popa? Nuntă religioasă în zi de post la Reșița

nunta-de-tigani-Resita-13-660x330UPDATE În urma sesizărilor cititorilor și a materialului publicat de InfoCS, material legat de un ceremonial religios în zi de post, am primit o scurtă lămurire din partea preotului Cornel Costina de la biserica ,,Schimbarea la faţă” din Parcul Tricolorului.
Sfinția sa spune că: ,, a fost doar o rugăciune de mulțumire la solicitarea unor credincioși. Aceasta se face in anumite împrejurări, la solicitare. Într-adevăr, mi s-a solicitat și o cununie religioasă, dar oamenilor li s-a spus ca singurul lucru care se poate face acum, în această perioadă, este acea rugăciune de mulţumire, fiind post. Oamenii au înţeles. ă ei au venit pregătiţi de nuntă, cu muzică şi alai, este problema lor. Noi le-am cerut să oprească muzica şi nu am făcut altceva decât prevede rânduiala”.

Să fim bine înțeleși de la început: nu promovăm, nu facem reclamă și nici nu ne facem un obicei din a prezenta cititorilor asemenea mondenități. Nici măcar nu criticăm: noi doar prezentăm un fapt, o întâmplare sau un crâmpei din viața cetății, a urbei noastre de la cap de linie ferată și de la poale de Semenic.
Un asemenea eveniment a avut loc vineri în Reșița, este vorba despre o nuntă a unor concetățeni, nuntă care a contrastat cu starea generală a orașului prin opulență, expoziția de metale galbene, toalete și mașini de lux – dintre cele mai de lux, am putea spune. În final, nici asta nu ar fi chiar așa de extraordinar: au mai fost asemenea nunți, au mai fost parade de mașini scumpe cât o scară de bloc cu tot cu apartamente, au mai fost parade de modă și etalări de aur și bijuterii – mai artistice si mai cu gust sau doar cu aspect de table galbene îndoite oarecum artistic și grele- acesta fiind de fapt elementul principal.

Ce nu putem înțelege nici noi și nici cititorii care ne-au atras atenția asupra acestui aspect, este efectuarea unui asemenea ceremonial și a unei asemenea ceremonii într-o zi de vineri. Și unde mai pui că tot spectacolul, mai exact prima parte a lui, s-a terminat la biserica cu rang de catedrală din Parcul Tricolorului din zona Victoria și cartierul Lunca Bârzavei din Reșița. Și nu a fost vorba doar de o simplă vizită cu aprins de lumânări, pupături de icoane și mărunțiș în cutia milei: acolo s-a săvârșit un serviciu religios cu miri, nași, socrii și alai de nuntă. Astea toate în ziua de 1 august, în zi de vineri, care, în Calendarul Ortodox pentru 2014, figurează așa:

1 V Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 Mc. Macabei (Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin)

Iată ce spun și rânduielile bisericești:

Nu se fac nunţi
· în toate posturile şi zilele de post de peste an
Și cu toate acestea, vineri 1 august 2014, în biserica din Parcul Tricolorului din Govândari, a avut loc o nuntă.
Se prea poate să greșim noi, poate că au fost obținute dispense, învoiri, dezlegări, binecuvântări sau cine știe ce ,,bulă sau bulină” de pe la mai marii bisericii, dar …….se poate și așa ?
Repetăm, nu avem nimic personal sau vreo treabă cu nimeni, noi doar am prezentat un aspect din viața Reșiței și le urmăm tinerilor căsătoriți: ,,Casă de piatră”.

Comentarii

comentarii

17 thoughts on “VIDEO UPDATE POZIȚIA BISERICII Ce să mai credem noi acum? Sau, cum facem? Ce zice popa sau cum face popa? Nuntă religioasă în zi de post la Reșița

 1. Pentru „domnul” care spune ca pr. Costina a vrut sa-l aduca pe fiul sau preot la Resita. Spre stiinta, pr. Costina are fata, nu baiat.Este in traditia tiganilor ca ei sa nu faca cununie, ci rugaciune de binecuvantare.Ei nu fac cununie religioasa.

 2. Acest individ Costina a apelat imediat dupa moartea parintelui Nicoara (ctitorul catedralei din parcul tricolor)la presedintele C.J timis sa intervina la Lucian Mic episcopul caransebesului sa-l numeasca preot pe fiul lui nici nu au trecut 2 zile de la moartea parintelui Nicoara si s-a pisat pe munca lui. nu-i nimic asa sa-i ajute D-zeu

 3. Si polutia, pardon politia unde era cand au parcat aia masinile acolo ? Sau aveau dispensa si de la politie … ale dreacului capete de creta cred ca au avut zi libera sau au fost sa-i instruiasca pe gardienii pulifrici, pardon publici alti paraziti platiti degeaba din baniipublici.

 4. Lucian, esti cumva din Caransebes ? :))))) Mai stiu eu unul pe acolo :)))
  Ai dreptate, nu erau nasi, erau Vrancioaia si muma lui Stefan cel mare :)))
  le-a multumit turcilor pentru investitiile din Romania :))

 5. Deian, nu ai vazut tu bine. Nu erau in costume si aia nu erau nasi. Erau mascatii lui Mazare de la Constanta, la repetitii la Resita. :))))
  Rusine, mare rusine.
  Bun ala cu ,,sutana ” :))))))))))

 6. Multumire? Pai nu putea sa-i multumeasca lui Dumnezeu mai asa, cu bun simt? Fast si muzica in post? Miri in biserica cu nasi dupa ei , in post, vinerea? Mai omule, ce vorbesti acolo?

 7. asta sa i-o spuna lui Mutu de la Ploiesti sau Pitesti, pe unde o fi el acu. auzi frate, multumire :))))))))))))
  Chiar ne crede prosti al de a scris asta :)))
  Pai, dar lasa……… :))))) multumire :))) asa-i spune mai nou la spaga ? :))))

 8. multumire pt ce? cui? la cine? cu 3 perechi de nasi cu 6 lumanari si alai intreg? auzi sfintia ta, stiam ca popii umbla cu vorbe, dar sa o intoarca mai rau ca politicienii, asta chiar nu o credeam
  Vasile Stan

 9. Bine punctat si mereu pe faza ca intotdeauna. felicitari infocs. Cat despre subiect – nu ati vrea sa stiti ce inima am si ce gust mi-a lasat toata tarasenia. Deci, cum facem domnilor parinti ?

 10. bai frate bai, in ce lume traim, ce am fost si ce-am ajuns. In final, cum facem? Ai ? Ce zice ps Lucica?

 11. Desi vorbim de popi, aici merge al dracului de bine bancul urmator:

  Preotul: „Ce-mi băgași, fiule, în buzunar?”
  Enoriașul: „O bancnotă de 50, părinte…”
  Preotul: „Apăi, de ce crezi tu, fiule, că-i zice sutană?

 12. Copiii aia nu au nici o vina, vinovati sint adultii care le incep viata de familie printr-un mare pacat. Ei i-au momit pe cei in sutana sa faca asa

 13. Aloooo, care ,,parintele ” frate? Ca era ditamai alaiul de popi la slujire. N-am nimic cu tinerii, dar totusi, este crestineste? Este ortodox asta?

 14. Veniti la Caransebes sau la Timisoara ca sa vedeti asemenea practici. Eheeee, banu-i ochiul dracului iar parintele de a facut asta, sluga lui.

Comments are closed.