VIDEO Festivalul Rachiei si al bucatelor traditionale din Banat -Băile Herculane 2016

După o întrerupere de câțiva ani și încercări nereușite de-ai muta locația prin alte părți din Banatul Montan – timp în care i-a scăzut prestigiul și renumele, Festivalul Răchiei din Banat, a fost reluat exact acolo unde s-a născut şi de unde i-a plecat numele şi renumele: în staţiunea legendarului Hercules, la Băile Herculane.
La Băile Herculane, s-a desfăşurat cea de a XVI a ediţie a Festivalului Răchiei din Banat. Locul este acelaşi ca şi în celelalte multe ediţii, în faţa Cazinoului în Parcul Vicol. De la ora 10, expozanţii şi producătorii și-au aranjat standurile iar de la ora 11, a început operaţiune de prezentare şi jurizare propriu-zisă. La festival au participat producători de răchie şi de bucate tradiţionale din întregul judeţ, respectiv, din Valea Bistrei, Valea Timişului, Valea Caraşului, Valea Almăjului şi din Clisura Dunării.

Răchia de Banat se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat după care se distilează comina în cazane speciale din cupru. Nu are mai mult de 45 de grade, dar datorită procesului tehnologic şi mai ales, a soiului de prune de vară și modului de păstrare în butoaie din lemn de salcâm sau de dud, răchia primeşte o culoare şi un gust aparte. Cunoscătorii spun că datorită acestor calităţi, – wisky rămâne mult în urma ei.


,,Festivalul Răchiei din Banat, a reunit peste 40 de producători de răchie din zonele tradiţionale ale Caraş-Severinului, dar şi ţăranii care îşi fac propria producţie. Au fost trimise invitaţii şi au participat producători din tot Banatul, ca de fiecare dată, au fost multe soiuri şi tării, dar din toate acestea, în acest an, a câştigat ,,Răchia de Banat”. Adică, tradiția.

Pe toată perioada festivalului, o comisie de jurizare a evaluat fiecare produs în parte, iar la final a oferit premii celor mai bune sortimente de răchie, dar şi celor mai bune bucate din Banatul de Munte prezentate.
Toată lumea a primit locul întâi fiindcă totul a fost la o calitatea înaltă şi practic, juriul nu a avut ce departaja fiindcă ,,Răchia de Banat” este un brand şi este cea mai bună.

Agricultorii şi producătorii au prezentat pe lângă răchie – bucate tradiţionale cum ar fi: mălaiul copt în spuză, brânza de oaie, de capră, caş afumat, slănină de porc pregătită în casă şi cârnaţi, precum şi fasole bătută şi cartofi copţi în vatră alături de brânză veche de un an şi ceapă roşie, de munte. Alți expozanți au venit la Festival cu miere de albină polifloră, dulceaţă de smochine, de mure, de boz, cu mălai, leurdă, mâncare de melci, cu brânză, toate produsele fiind naturale. Dulceaţa şi siropul de boz sunt foarte bune împotriva bolilor de plămâni şi stomac.
festival-rachie-2016-7
Acest lucru este recunoscut si sunt persoane şi din Bucureşti, care vin în fiecare an pentru a-şi lua aceste două produse, câte 20 – 30 de sticluţe, pentru a avea un an întreg.

Expoziţia este cu degustare gratuită iar vizitatorii şi turiştii din toată ţara aflaţi în trecere sau la tratament la Herculane, vor avea ce povesti acasă, mai ales că s-au făcut degustări la faţa locului. Ori, ce reclamă poate fi mai puternică şi mai grăitoare decât să guşti personal acest produs? Astfel, reclama produsului şi a staţiunii, este realizată dintr-un foc!
festival-rachie-2016-8
Să nu uităm că Răchia de Banat, este un brand pentru zonă şi că aceasta a stat mulţi ani pe mesele celor de la Bucureşti, de la Capşa în perioada interbelică, dar a fost servită şi la Viena sau Budapesta în casele nobililor sau palatul regal.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Festivalul Rachiei si al bucatelor traditionale din Banat -Băile Herculane 2016

  • 16 octombrie 2016 la 20:33
    Permalink

    Fiindca, din pacate nu ati citit la timp http://www.infocs.ro si ati omis sa va uitati sau nu ati fost atenta. Anuntul a fost postat cu vreo 10 zile in urma, apoi a fost reluat saptamana trecuta si a fost updatat inclusiv joi

Comentariile sunt închise.