VIDEO FOTO Clipe de înălțătoare spiritualitate în noaptea Învierii la bisericuța din Bratova – masa de Paște între prieteni

Bratova Inviere (35)Peste 100 de persoane au participat la slujba de Înviere săvârșită de părintele Nicolae Chiosa la micuța biserică din satul Bratova aparținător de comuna Târnova.
Satul este mic de tip cătun, cu gospodăriile răsfirate pe coasta dealului. Grădinile, livezile și fânețele ,,curg” la vale dinspre vârful dealului spre poală unde se află drumul de acces prin satul Țerova și punctul de atracție pentru toate sufletele de creștin din așezare: micuța biserică construită de familia Matei căreia i s-au alăturat și alți credincioși.
VIDEO PARTEA a I a

Nu este mare: un fel de garsoniera mai mare, dar în ea încape atâta dragoste și spiritualitate cât într-o mare catedrală. Credincioșii- puțini din sat, dar mulți din Reșița și îmrejurimi, au intrat în biserică atât cât s/a putut iar restul au stat cuminți afară și l-au urmărit pe părintele Chiosa slujind în fața altarului. Cu dăruire, cu evlavie și mare credință. Oamnii au luat lumină, au asistat la slujbă, cei care au considerat în sufletul lor că o merită – au luat sfânta împărtășanie după care, părintele le-a împărțit ,,sfintele paști” făcute de o bătrână de aproape 90 de ani din pâine de casă plămădită și coaptă conform celor mai stricte și tradiționale norme. Apoi, la terminarea slujbei, cu lumina apărată de vânt în căușul palmei, oamenii au plecat spre casele lor.
VIDEO PARTEA a II a

Ca în fiecare an, la casa familiei Matei, s-au strâns mai mulți invitați dintre cei ce au participat la sfânta slujbă.
Cu bucuria pe care doar primirea de oaspeți ți-o poate da, invitații au fost primiți cu ouă roșii, cu drob și carne de miel, cu sarmale, friptură și câte alte multe bunătăți – toate cultivate și produse în mod biologic în ferma familiei. Înainte de a fi puse pe masă, acestea au fost binecuvântate de părinte în biserică la sfârșitul slujbei de Înviere.
S-a cântat ,,Hristos a înviat”, părintele Nicolae Chiosa a binecuvântat masa și mesenii fiind secondat din aproape de cantorul Adrian Pascal. De asemenea, în timpul ceremonialului religios, părintele- profesor Chiosa, a fost asistat și ajutat de mai mulți elevi ai sfinției sale de la Colegiul Traian Lalescu. Copiii au adus și s-au ocupat și de o stație de amplificare astfel ca și cei de afară să audă tot ce se petrece în biserică.
VIDEO MASA FESTIVA DE PASTE

Așa cum este creștinește, mesenii au ciocnit ouă înroșite în coajă de ceapă, iar campion a fost……părintele Chiosa. Culmea este că oul a fost luat de pe masă, din coș- deci nu a fost ,,lucrat sau pregătit” dinainte. Cu toate acestea, nu a avut competitori. Pe lângă alte multe alte povestiri distractive- așa cum se face la o masă mare, aceasta a fost cea mai amuzantă întâmplare a serii și întâlnirii prietenești ce s-a întins până spre ora cinci a dimineții.

Comentarii

comentarii