VIDEO FOTO Răscucăitul oilor de Sfântul Gheorghe la Goruia

De sute de ani, în comuna Goruia din judeţul Caraş Severin, există obiceiul ca de Sfântul Gheorghe să se facă măsuratul oilor, alegerea celui mai bun cioban, oaia ce dă cel mai mult lapte, precum şi o ceremonie specială ce are ca scop aducerea prosperităţii şi a belşugului în stânele sătenilor.
În ajun de Sfântul Gheorghe, odată cu lăsarea serii, gospodarii încarcă în căruţe sau tractoare bidoanele pentru lapte, alimente şi băutură după care însoţit de un adevărat alai, pleacă la stânele din jurul satului. Aici sunt pregătiţi mieii la proţap, se fierbe răchie şi vin, după care se trece la alegerea celei mai bune mioare din turmă. Aceasta, obligatoriu trebuie să fie cea mai mare, să aibă miei mulţi în fiecare an şi musai, trebuie să dea cel mai mult lapte din turmă.

[youtube id=”bjku-cF8gNM”]

După ce oile au fost mulse, la sfârşit este aleasă oaia fruntaşă căreia i se aplică un tratament special de ,,răscucăire” – adică i se face un descântec special, semn că este o oaie de mare preţ. La sfârşitul ceremoniei, momentul trebuie marcat printr-un chef pe cinste cu carne de miel la proţap, stropite din belşug cu răchie şi cu vin.

Comentarii

comentarii