Culinare

VIDEO Mancare de toamna din varza dulce cu carne de porc si cartilagii afumate

Mâncarea mea de azi este foarte simplă: am folosit puţine ingrediente, doar varza, legume, carne proaspătă şi câteva cartilagii afumate. Nimic nu se compară cu o bucată de cartilagiu afumat pregătit într-o cratiţă cu varză. Şi fără a lauda aiurea, se ştie că cele mai bune cartilagii afumate se găsesc în magazinele Mona Lisa din Reşita sau Caransebeş. Nu este reclama gratuită, încercaţi şi vă convingeţi.

Aşa că pentru reţeta de azi am folosit:

cam 2 kg de varză dulce tocată şi frecata cu un pic de sare
piept de porc cu os proaspătă – cam 1 kg
un pic de pulpă de porc cu grăsime
cartilagii afumate – vreo 400 de grame
3 cepe potrivite tocate mai grosier
2 bucăţi de praz – cam 300 de grame
vreo 3 morcovi pricăjiţi, un păstârnac şi un pătrunjel plus vreo 2 ardei prinşi de toamna pe afară
ulei, sare, piper, pasta de ardei şi de roşii, foi de dafin și ardei iute.
Cine vrea pune la sfârşit smântâna la servit.

Am tocat varza şi am pus-o cu un pic de sare să se înmoaie. Ceapă tocată am prăjit-o 3 minute în ulei după care am adăugat bucăţile de carne – pulpa şi pieptul de porc. Am pus un praf de sare şi am acoperit cu capac etanş şi am lăsat totul la foc mic.

Prazul l-am tăiat mărunt și l-am pus peste ceapă și carnea care s-au înmuiat pe jumătate. La fel am făcut cu puţinele legume pe care le-am avut prin frigider. Am amestecat bine şi am pus din nou capacul şi am lăsat la foc mic să se pătrundă toate bine. Am pus apă cât să acopere un pic carnea şi când a început să clocotească am pus varza tocată şi frecata şi stoarsa bine de zeamă. Am amestecat şi peste am pus vreo 3 ardei iuţi uscaţi. Puteţi pune şi verzi.

Am mai lăsat la foc mic cam 20 de minute, am amestecat cu grijă să nu se prindă, am potrivit de gust cu piper şi sare şi la final am pus câteva linguri de pastă de ardei amestecată cu pastă de roşii. Este un preparat făcut de mine în casă. Am mai gustat de sare, am pus lăsat încă 5 minute şi la final am pus deasupra frunze de ţelina tocate mărunt. Puteţi pune mărar sau cimbru. Ce vă place.

Se serveşte cu pâine şi obligatoriu cu o ţuică înainte. Poftă bună!

Mâncarea aceasta merge făcuta si cu varza acră. Pentru tocat varza am folosit ,,o chinezărie” gen cuțit de varză. Mergeți la magazinele ,,de 4 lei sau ieftinica” si cereți cuțit de tocat varza. Costă doar 5 lei și va faceți treaba super.

Comentarii

comentarii