VIDEO Zamă bănățenească de păsule boabe cu afumătură
Este o reţetă simplă pornită de la un alt fel de mâncare: fasole sleită sau bătută. Am pus fasolea la fiert cu apă şi puţină sare, am strecurat-o şi mi-a rămas zeama. Aromată şi de culoarea chilimbarului. A treia apă în care a fiert fasolea – ca să fiu mai exact.
Am oprit şi câteva boabe, apoi m-am apucat de treaba: din frigider am luat nişte resturi de cârnaţi de casă, piept de porc afumat şi o bucată de costiţă. Toate sunt mezeluri proaspete de la Mona Lisa. Aroma de fum este perfecta si raportul grasime- carne la fel. Numai bune la ce am avut eu nevoie. Le-am tăiat bucăţele şi le-am pus la prăjit în puţin ulei la foc mic ca să se pătrundă şi să-şi dea drumul la grăsime.
Ingrediente:
Zeamă de la fierul fasolei cu ceva boabe prin ea
Afumatura – mezeluri afumate, mai exact – kaiser, costita, carnati, piept afumat
O ceapă mare
1 păstârnac
3 morcovi
2 patrunjei
1 ardei kapia mare
3 cartofi
o mana de paste fainoase
câteva linguri de ulei
sare, piper, boia de ardei dulce, vegeta, piper, foi de dafin,
1 lingura de faina albă
Frunze de patrunjel, țelină și leuștean
mărar și cimbru uscat
Am tocat solzişori o ceapă, am tăiat bucăţele morcovul, pătrunjelul rădăcină şi păstârnacul şi am pus totul peste afumătura şi am lăsat la dinstuit câteva minute. Peste acestea – am turnat zeama şi boabele de fasole şi am lăsat la foc mic. 2/3 din ardei l-am pus în oală şi am lăsat la foc mic.
Între timp am pregătit rântaşul: am pus la dinstuit o ceapă tocată foarte mărunt, când s-a aurit am pus boia de ardei, o lingură de faină şi piperul la prăjit, am lăsat un minut după care am pus totul peste amestecul din oala. Am adăugat cubuleţele de cartof şi pastele făinoase.
Am potrivit de gust cu vegeta ( ştiu ce se spune despre vegeta, dar eu mi-o prepar singur sau cumpăr de la magazinele naturiste) piper, am pus mărar, cimbru şi frunze de pătrunjel, de ţelina şi leuştean. Am mai lăsat câteva clocote şi am servit fierbinte cu pâine şi castraveţi acriţi la soare.