Ce trebuie să stiti neaparat despre colesterol si factori de risc

colesterol-336x246Colesterolomia este o boala a vremurilor moderne de care sufera foarte multi oameni. Colesterolul depus in depozite de grasime pe peretii arterelor poate provoca stramtarea acestora, stanjenind circulatia sangelui. Se poate ajunge la ateroscleroza, adica blocarea arterelor, avand loc infarcturi, angina pectorala sau accident vascular cerebral. Exista mai multi factori care predispun o persoana sa aiba colesterolul marit peste limitele normale, iar unii dintre ei pot fi evitati. Colesterol – factori de risc.

Varsta si sexul

Varsta si sexul sunt factori care predispun la colesterol, factori pe care nu ii poti evita. Pana la 50 de ani barbatii prezinta un risc mai mare decat femeile sa faca un accident legat de ateroscleroza. Femeile sunt protejate de catre hormonii feminini pana la menopauza, cand incep sa scada. Protectia mai dureaza in jur de 10 ani, deci, in medie, femile prezinta un risc crescut dupa 60 de ani.

Antecedentele familiale

Ereditatea joca un rol important in colesterolomie. Un om din 500 se naste cu o gena responsabila de hipercolesterolomie. Daca unul dintre parinti prezinta un nivel crescut de colesterol ereditar (3-6 g/l), exista o sansa din doua ca si copilul sa aiba colesterolul mare cu complicatii cardiovasculare
incepand cu varsta de 30 de ani.

Daca unul dintre parinti are hipercolesterolomie, a facut un atac cardiac sau un accident vascular precoce, copiii trebuie supravegheati in special intre 3 si 9 ani sau dupa pubertate. Sunt necesare analize regulate si o buna igiena de viata, eventual un tratament, pentru a preveni problemele.

Alimentatia

Proastele obiceiuri alimentare sunt partial responsabile de cresterea colesterolului. Colesterolul este o grasime fabricata in proportie de 70% de catre ficat, restul provenind din alimentatie.

Regimul care scade colesterolul

Sunt doua feluri de colesterol: LDL sau colesterol rau, care se poate acumula in exces pe peretii arterelor, provocand ateroscleroza si HDL sau colesterol bun, care recupereaza excesul de colesterol din organe si il duce la ficat, de unde este eliminat.

Marirea colesterolului rau provine din grasimi saturate continute in alimente de origine animala (vita, porc, oua, lactate, prajeli, dulciuri).

Pentru a scadea colesterolul rau si a creste colesterolul bun, grasimile saturate trebuie inlocuite cu grasimi nesaturate, peste, carne de pasare, fructe si legume.

Tutunul

Tunul scade nivelul colesterolului bun (HDL) si favorizeaza aparitia cheagurilor de sange ce pot bloca arterele. In plus, produsele chimice din tigari in general si nicotina in special antreneaza o crestere a numarului de trigliceride.

Monoxidul de carbon duce la micsorarea si ingrosarea arterelor, marind riscul de infract sau de accident vascular cerebral. Riscul apare inca de la prima tigara fumata, si chiar si in caz de tabagism pasiv. Una dintre cele mai proaste asocieri este cea a tutunului cu pilula anticonceptionala.

5 metode ca sa te lasi de fumat

Sedentaritatea si obezitatea

Riscul de infarct este de doua ori mai mare la persoanele sedentare, fata de cele active. Sedentarismul favorizeaza diabetul, supraponderalitatea si hipertensiunea, antrenand si o scadere a colesterolului bun.

Activitatea fizica iti permite sa maresti colesterolul bun. Practica cel putin 30 de minute de activitate fizica zilnic: mers, gradinarit, inot, bicicleta, gimnastica usoara.

Sporturile care te ajuta sa slabesti rapid

Obezitatea este si o cauza si o consecinta a colesterolului mare. Ea apare in general din cauza unei alimentatii proaste, cu un exces de acizi grasi saturati, ducand la marirea colesterolului rau.

Medicamentele

Steroizii anabolizanti, corticoidele, contraceptivele orale, antiepilepticele sau tratamentele pentru acnee pot mari nivelul de colesterol.

Atunci cand un tratament este indispensabil, nu trebuie renuntat la el. Se supravegheaza indeaproape nivelul colesterolului, se modifica alimentatia si, eventual, se pot lua si medicamente anticolesterol.

In cazul pilulei contraceptive, daca nivelul de colesterol este normal, el va creste putin odata cu luarea anticonceptionalelor. Contraceptivele cu estrogeni sunt insa contraindicate daca colesterolul este deja mare.

Greseli care anuleaza efectul pilulei contraceptive

Bolile

Diabetul de tip 1 instabil, hipotiroidia netratata, anumite boli ale ficatului (hepatita cronica, insuficienta hepatica si renala) predispun la colesterol. Depinde de fiecare caz in parte, insa toate aceste boli perturba metabolismul colesterolului.

In cazul hipotiroidiei, este sufiect ca aceasta sa fie tratata pentru a scadea si colesterolul. In schimb, pentru anumite boli ale ficatului si ale rinichilor, este mai dificil. Se supravegheaza indeaproape nivelul colesterolului, asociat cu un regim alimentar adaptat si eventual un tratament pentru scaderea colesterolului.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii