Varza murată în straturi, fără apă, tocată şi căpăţână VIDEO

Varza murată în straturi, fără apă, tocată şi căpăţână. Chiar dacă suntem la mijloc de noiembrie, încă se găsește varză pe piață. Și încă la preț bun. Dacă se pune frigul, automat va crește prețul de la o zi la alta.  Este o reţetă de pus varza foarte puţin folosit în ziua de azi. Dar, vă garantez că cine va pune o singură dată varza în acest fel, în acelaşi mod va proceda şi în anii următori. Este adevărat că este un pic mai mult de lucru, că e mai greu decât să pui varza tradiţional, dar gustul nu se compara, este ceva unic. Fiindcă varza se murează în suc propriu, dara nici un pic de apă.

 

 

Pentru a pune varza la murat fără apă, avem nevoie de

varza de două feluri – mai aerata pentru murat căpăţână şi mai bătută pentru dat pe răzătoare

mărar, cimbru, boabe de piper, foi de dafin, boabe de porumb şi…cine ştie ce mai baga fiecare prin varza

sare fără iod – 300 g la 10 kg de varză curățată

 

Alegem bine varza şi o curăţam de frunzele patate sau murdare. Alegem varza care nu este aşa de bătută pentru a rămâne căpăţână. Îi scoatem cotorul sau doar îl crăpam în 4 sau 8.

Varza murată în straturi, fără apă, tocată şi căpăţână. Varza mai bătută, o dăm pe răzătoarea de varză, o tocăm, o dăm pe jilău, fiecare cum știe, cum îi place și cum vrea. Aceasta varză fidea trebuie frecata cu sare foarte bine, până îşi dă drumul la zeama. Ca să nu ne chinuim prea mult, eu pun varza într-o oală cu pereții groși (dacă aveţi o putinică este perfect), pun sare, boabe de piper, foi de dafin și o iau la bătaie cu un pet umplut cu apă. Îi dau până lasă zeamă.

 

Când eram mici, la noi la sat, în pusta Banatului, la Satchinez, copiii erau cei ce băteau varza. Dar nu cu pet-ul – nuuu! Cu picioarele noastre. Eram spălați bine de tot, îmbrăcați în niște izmănuțe cu tot cu botoșei, după care, ni se dădea drumul în butoiul cu varză. Mamă Doamne, ce țopăială și ce tocăială îi mai trăgeam acolo. Până ieșea zeama. Apoi, din nou la spălat și direct în pat.

 

Alții, aveau un mai special din lemn de băgrin cu care zdrobeau varza. Dar de multe ori, din cauza loviturilor puternice, butoaiele începeau să piardă zeamă. Se repara de dogarul satului. Folosea fâșii de papură pentru asta. E, vremuri trecute.

 

Varza murată în straturi, fără apă, tocată şi căpăţână. Între timp, pe fundul butoiului puneți tot ce vă place în materia de plante aromatice, piper și alte boabe, puneţi un rând de căpățâni de varză așezate cât mai perfect, cât mai frumos și etanș. Peste aceste căpățâni, turnăm varza bătută și zeama. Apoi punem alt rând de căpățâni de varză, din nou turnăm varză terciuită, mai punem la mijlocul butoiului ceva ierburi și boabe de porumb dacă vă place, apoi căpățâni. Peste, turnăm varza cu zeama lăsată și iarăși căpățâni și iarăși varză ,,zbatușită,, până se umple butoiul bine. Punem un teasc, peste punem un bolovan sau un pet de 10 l umplut cu apă și o lăsăm să fermenteze.

 

Avem grijă să o suflăm când începe să fermenteze. Se va acri perfect cam în două săptămâni. Culoarea va fi un galben gutuie superb. În prima fază, varza se va ,,umfla” când începe să fermenteze, de aceea trebuie să lăsați butoiul gol cm de două palme. Apoi, după ce se acrește, varza se va mai lăsa și putem completa butoiul – atenție – doar cu căpățâni de varză.

 

Varza murată în straturi, fără apă, tocată şi căpăţână. Când folosiți varza, o stoarceți bine ca zeama să rămână în butoi. Când se acrește suficient de bine, zdrobiți 30 de pastile de aspirină, dizolvați-le bine în zeamă de varză, apoi distribuiți-o în tot butoiul cu ajutorul țevii de suflat. Puneți deasupra un tifon sau o bucată de perdea de nailon, apoi teascul şi bolovanul. În cazul în care face floare, ridicați tifonul, îl spălați bine , apoi îl puneți din nou peste varză.  Spor la treabă!

 

Comentarii

comentarii