VIDEO Masă bănățenească de Crăciun cu cei dragi adunați la colinde și cârnați

Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei şi familiei, când toţi ai casei se aduna în jurul mesei pentru a petrece împreună. Potrivit tradiţiei moştenite de la bunici şi străbunici în Banatul Montan, masa de Crăciun trebuie să fie una îmbelşugată, de pe care nu au cum să lipsească produsele specifice din carne de porc: cârnații, caltabosii, toba și jumerile, piftiile, sarmalele, friptura și cozonacul. Toate stropite din belșug cu răchie vinul de casă.

[youtube id=”qWgBkmf6wQk”]

În Banatul Montan, Masa de Crăciun este una dintre cele mai importante tradiţii a sărbătorilor de iarnă. Este ocazia ca toată familia și prietenii apropiați să petreacă împreună. Așa se întâmplă de mulți ani în familia Ionașcu din Reșița.

Liliana şi Ion Ionaşcu din Câlnic, cartier la Reșiței, încă mai păstrează tradiţiile şi, în casa lor, Naşterea lui Iisus Hristos este cinstită și azi ca în trecut. Unde mai pui că însăși casa este locul în care tradiția se împletește cu noul. Familia Ionașcu are un atelir în care se fac costume populare tradiționale. dar, tot în casa lor poți vizita și o mică expoziție de costume populare autentice, unele de peste 100 de ani, precum și fel de fel de obiecte casnice, toate vechi și originale.

La ceas de sărbătoare, în casa lor și la masa lor, se strâng rudele și prietenii cei mai buni. Masa începe cu o rugăciune şi nimeni nu se aşează la masă până când bucatele nu sunt binecuvântate. De pe masa îmbelşugata nu lipsesc preparatele tradiţionale, însă magia Crăciunului e deplină şi datorită poveştilor spuse de mesenii din jurul mesei, a amintirilor din copilăria petrecută la sat, cu obiceiuri şi nămeţi cât casa.

Şi pentru că e Crăciunul, nu a lipsit nici Moşul cel încărcat cu daruri pentru toţi oaspeţii familiei Ionaşcu. Fiecare dintre ei, a primit câte un ştergar brodat chiar de către gazda, în micul atelier pe care îl are acasă și unde creează costume populare.

Atmosfera de sărbătoare a fost întregita cu colinde populare vechi. În a doua zi de Crăciun, în jurul mesei se vor strânge finii și rudele familiei.

Comentarii

comentarii