VIDEO Ochelari din ,,ăl mai puhav aluat din câte se ezistă pră lumea asta”

gogosi ochelariSpun asta și în acest fel fiindcă, întocmai așa spunea și o bună prietenă, bunică, confidentă și tot ce se poate găsi într-un caracter de om bătrân și citit: frau Traude Tietz. Nemțoaică, cultă, dar căreia îi plăcea să vorbească bănățenește în anumite momente cu prietenii.
Se vorbește multe despre omul de cultură care a fost Alexander Tietz și despre alte personalități, dar mai nimic și niciodată despre cele care le sunt alături, despre acei îngeri păzitori care i-au sprijinit sau i-au călăuzit de multe ori pe aceștia pe drumul lor: soțiile docile și răbdătoare fiindcă o recunoaștem sau nu, în general, oamenii de cultură sunt mai cusurgii, mai cu fițe și hachițe, cam greu de suportat.
O astfel de soție a fost Traude Tietz. Un om de o aleasă cultură care toată viața a trăit în umbra soțului Alexander Tietz.
Iată rețeta de ,,gogoși – ochelari” pufoase învățată și experimentată cu dânsa pe când trăia și locuia în blocul 7 de pe Repblicii, adică, mi-a fost vecină de scară ani mulți.

Iată și ingredientele:

50 gr drojdie proaspata
500 ml lapte caldut in care am pus o păstaie de vanilie sau un plic de zahăr vanilat
2 linguri zahar tos
4 oua al căror gălbenuș il amestecăm cu un praf de sare si mai apoi cu o ceșcuță de ulei, ca la maioneză, dar să nu se lege
Dacă le vreți mai parfumate, coaja rasa de la o lămâie și o sticluță cu esență de rom
Făină= cam un kg, dar asta depinde de cât este de aspră făina
ulei pentru prajit
Zahar pudra vanilat
O cratiță mai înaltă
Cum le preparăm: Toate ingredientele sunt la temperatura camerei, mai puțin laptele care este călduț.

Pregatim o maiauă frecând drojdia cu zahărul tos cu o canbă de laptele caldut si cateva linguri de faina, acoperim vasul ți punem intr-un loc caldut la dospit.
ÎN restul de făină facem o groapă în care punem maiaua noastra care a crescut suficient, adaugam sarea, albușele și gălbenușele de ou frecate cu sare și ulei, coaja de lamaie rasa si incepem sa framantam până ce aluatul se desface de pe mână. În funcție de calitatea făinii, se mai adaugă lapte sau făină. Apoi, se acopera vasul si se aseaza intr-un loc caldut ferit de curenți de aer rece.
După ce și-a dublat volumul, ungem masa sau planșa de lucru cu ulei si intindem o foaie de aluat cam de un degtet grosime. Tăiem în fâșii dreptunghiulare cam de 10 cm pe 5, crestăm în mijloc și trecem capetii pe acolo formând ,,ochelari sau fundițe”. Dacă doriți, se pot tăia și cu paharul dându-le formă rotundă. Acoperim cu un șervet, mai lăsăm 10 minute să cească după care le punem la prăjit în ulei încins. Le răsucim pe o parte și pe cealaltă, apoi le scoatem pe șervete de hârtie și când sunt semi-reci, le pudrăm din abundență cu zahăr vanilat.
Gata. Poftă bună.
Vă prezentăm și o variantă video aproximativă a rețetei ca material orientativ.

Comentarii

comentarii