VIDEO RETETA Azi pregătim: Varză în straturi, fără apă, ca la Satchinez, în Banatul de Câmpie

Azi ne pregătim de încheiat activitatea de umplere a cămării pentru la iarnă. Deci, ce mai este de făcut? De pus varza la murat şi mai apoi, punem şi ultima salată: varza roşie şi salata de sfecla- tot roşie, pentru iarnă. De când se ştiu ei românii, între sărbătorile de Sfânta Parascheva și Sfântul Dumitru, se cumpără varza pentru murat. Deşi a fost secetă, preţul verzei este unul deosebit de mic: un leu sau chiar şi 0,80 de bani pentru un kilogram dacă sunt mari căpățânile. Verzele se aleg din cele cu foi subţiri, potrivit de mai fiindcă la bloc nu deţinem butoaie ca la ţară. Se căuta varza de Belinţ, dar în ultimul timp, o varză bună de murat produc şi fermierii de la Fârliug şi Ezeriş. Să nu vorbim de oltenii care ştiu că musai varza lor trebuie să fie de calitate pentru a se putea vinde uşor. Dacă tot suntem la piaţă, cumpărăm mărar uscat cu multă sămânţă şi floare întreagă, cimbru uscat- dar să fie verde la culoare fiindcă dacă este maro, înseamnă că este vechi, mai cumpărăm de la oltence o legătură de schinduf, de la magazin foi de dafin şi boabe de piper si muştar şi musai, sare mare, grunjoasă şi fără iod. Atenţie, să fie albă la culoare fiindcă dacă este gri, atunci este cu pământ şi nisip şi moarea este tulbure.

Acum, există două metode de a pune varza: una tradiţional cu apă şi sare iar cealaltă, ca în Banatul de Câmpie, ca la Satchinez, varză în straturi fără un strop de apă.
Ajunşi cu ea acasă, ne punem şi curăţăm varza de foile rupte sau pătate, îi facem o cruce în cotor, şi o punem în butoi aranjată să încapă cât mai multă. A nu se uita de mărar, foi de dafin, schinduf, boabe de piper, de muştar, de porumb dacă vă place sau chiar gutui. Toate acestea se pun după gust printre căpăţânile de varză, apoi, eu pun apă cu sare la fiert. La 10 l de apă, pun 13 linguri cu vârf de sare. Apa clocotită o răstorn peste varză, învelesc butoiul cu pături şi las aşa până se răceşte. Dacă vreţi să se acrească mai repede, o ţinem în bucătărie, dar puteeeeee de-ţi mută nasul când o suflăm. Fiindcă în fiecare zi, timp de 10 zile, în varză se suflă cu un furtun sau o ţeavă de pvc. Altfel- moarea va ieşi băloasă şi mucoasă şi nu prtea arată bine. În plus, nu veţi putea folosi moarea de la varză. dacă o suflaţi cum trebuie, va rezulta o moare ca un vinişor de bună şi aromată.
Acum, câte bordeie- atâtea obiceiuri. Unii scobesc cotorul, pun acolo sare, boabe de piper şi porumb, bla- bla bla. Am făcut şi eu aşa ani de-a rândul, am pierdut timp şi am depus efort iar rezultatul a fost acelaşi ca şi cel de acum când doar crestez cotorul.
Am vorbit atâta şi am pierdut esenţialul de la reţeta de astăzi: varza fără apă, în straturi – varza ca la Satchinez. Cred că cel mai bine este să urmăriţi reţeta şi dacă vă place, o puneţi în practică. Apropo, ingredientele sunt aceleaşi, numai că, munca este mai multă, dar şi rezultatul pe măsură.
Spor la treabă.

Comentarii

comentarii