Cârnați de porc făcuți acasă, ca în Banatul Montan VIDEO

Se apropie Craciunul si Anul nou, este iarna, este vreme colindelor, dar şi a cârnaţilor de casă. NU se puteam să intrăm în anotimpul rece, fără a pregăti şi tradiţionalii cârnaţi de casă. Și unde mai pui că la Mona Lisa, carnea pentru cârnați are acum un preț ce bate ori ce concurentța. Și în plus, la cerere, vânzătoarele vă macină canea prin sita cu ochiuri mai mari sau mai mici.
Reţeta mea de cârnaţi este următoarea, dar ea poate suferi modificări în funcţie de gusturi. Fiecare îi face cum vrea și cum îii place, ceea ce fac eu – este doar o sugestie.

Ingrediente:

25Kg carne de porc, pulpă cu grăsime sau CPL- cereţi la fetele de la Mona Lisa şi ele ştiu ce să vă dea. Acolo o și puteți măcina fără să vă coste nimic în plus.
La aceasta mai adăugăm cel puțin un kg usturoi de toamnă. Dace este usturoi de vară, atenție, puneți mai puțin, doar vreo 900 de g fiindcă este mai iute. Mai puneți boia de ardei dulce – cam 200 – 250 de grame, cam 80g de piper măcinat proaspăt – eu am pus 100 de g, 2 litri de apă rece – într-un litru dizolvam sare după gust. Celălalt litru îl punem peste usturoiul măcinat. Să nu uitaţi de maţe pentru cârnaţi, tot de la Mona Lisa şi vă costă 5 lei cutia de 10 m. La ce am calculat noi, aveţi nevoie de vreo 3 cutii. Dacă vreţi, se poate pune şi carne de vită, dar apoi trebuie să suplimentați cantitatea de slănină, dar noi facem cârnaţi de porc.

Mod de preparare:

Se taie în bucăți carnea de porc si slănina și se dau prin mașina de tocat prin sita cu cele mai mari găuri. NU UITAȚI – puteți măcina carnea direct la magazinele Mona Lisa. Se amestecă apoi cu usturoiul (pisat sau dat prin mașina de carne) care a stat cu 5 linguri de sare grunjoasă şi cu 1 litru de apă cel puţin o oră, cu boiaua dulce şi piperul.
Se frământă bine compoziția ca să se omogenizeze, ne ajutăm cu saramură ca în materialul video, se condimentează după gust și se umplu mațele cu ea. Ca să nu mă păcălesc, eu fac o mică ,,turtă” – chiftea pe care o prăjesc pentru a potrivi gustul perfect.
Nu uitați ca acolo unde sunt goluri, să înțepați mațele cu un ac gros sau andrea, pentru a elimina aerul. Altfel- acolo se vor rupe cârnații sau vor mucegăii.

Se pun cârnații pe un băț și se lasă să se zvânte, apoi se pun la afumat cu fum rece- obligatoriu.

Atenţie- se lucrează undeva într-o cameră mai rece. NU lăsaţi compoziţia să stea de pe o zi pe alta, fiindcă se acreşte. Nu faceţi cârnaţii prea slabi fiindcă se uscă de tot la fum şi la prăjit. Fumul să fie rece, fiindcă altfel se acresc şi îi aruncaţi.
Dizolvați sare în puțină apă și lucrați cu saramură – în așa fel potriviți gustul mai ușor și nu vă păcăliți. Sarea gemă se dizolvă mai greu în amestecul de carne și grăsime.

Spor la treabă şi mai multe puteţi vedea în materialul video de mai jos.

Am mai auzit și citit fel de fel de rețete fanteziste – cârnați cu coriandru, cimbru și fel de fel de condimente, dar să-mi fie cu iertare, aia este deja ,,perversiune sau aiureală” de bucătar neîmplinit și care pune botul la toate tâmpeniile. Frate, dacă facem cârnați de porc, atunci punem doar ce puneau și ăi bătrâni: carne, clisă, sare, usturoi, piper, boia și un pic de apă rece.

Comentarii

comentarii