@Breaking newsCulinare

Ciorba de dres de după Revelion –  krautsuppa banateneasca a la Resita VIDEO

Ciorba de dres de după revelion –  krautsuppa banateneasca. În Banatul Montan există o tradiţie culinară ce este respectată cu sfinţenie. Chiar dacă este împrumutată de la ţăranii de etnie germană din Banat, ciorbei i s-au adus îmbunătăţiri de-a lungul zecilor de ani, astfel încât, acum este un produs ce face parte din patrimoniul culinar al bănăţenilor. Nu există revelion sau petrecere de Sfântul Vasile sau Ion, unde la sfârşit să nu se servească ,, krautsuppa,,. Aceasta cuprinde minim 4 feluri de carne, cârnaţi afumaţi, smântâna şi multă, multă zeamă de varză. În plus, este o ciorbă foarte groasă, consistentă. Este felul principal de mâncare ce se serveşte la sfârşitul petrecerii sau a doua zi după petrecere.

 

 

Este modul prin care te poţi drege după o noapte de chef stând la masă la o altă petrecere.  Gospodina care o prepara trebuie să fie foarte pricepută, să ştie cum pune bucăţile de carne, zarzavatul, smântâna şi ..zeamă de varză. Carnea se pune la fiert în funcţie de cum fierbe. Cea de pasăre, care fierbe cel mai repede, se pune la final.

Toată munca este în zadar dacă bucătăreasa nu ştie cum să potrivească gusturile de la final: ciorba propriu-zisă, zeamă de varză, afumătura şi smântână.

Verdictul este dat de cei ce s-au aşezat la masă. Gustul se mai poate drege în farfurie cu smântână sau un strop de oţet de la ardeii iuţi.

Noi am filmat la Lili Gherle acasă, o moldoveancă ,,nemţită” din Anina și stabilită la Reșița. De fapt, Lili este a Carașului, fiindcă ea se implică în fel de fel de acțiuni. De la cele umanitare, la cele de promovare a turismului. Lili, ştie să vorbească foarte frumos şi se descurcă foarte bine în faţa camerei, fiindcă ea este naturală. Așa este ea. Vorbeşte de ciorbă, de tradiţia ei, cum se face, se gustă mâncarea şi se ciocneşte un pahar de rachie și ne face o urare de an nou.

Ciorba de dres de după revelion –  krautsuppa banateneasca. Mai bine urmăriți-o dumneavoastră cum prestează în cuina proprie.

Comentarii

comentarii