Găină bănăţeneasca în două feluri – Supa cu tăiţei şi găină umplută la cuptor VIDEO

Reţetă de astăzi este un …tradiţională , bănăţeneasca sadea. De ce ? Fiindcă vorbim de celebra supa din găină bătrână cu morcovi tineri şi tăiţei. Şi unde mai pui că după ce facem supa din găină, o mai şi umplem şi o băgăm la cuptor. Cu zarzavaturile din supa pe lângă ea. Dar, hai să trecem la treabă.
Avem nevoie de:
o găină zdravăna de minim 2 kg.
Zarzavat pentru supă:
5 morcovi, 2 cepe potrivite, 2 rădăcini de pătrunjel,
o felie de ţelina,
un păstârnac mic,
o gulie
sare, boabe de piper
frunze de pătrunjel
tăiţei de casă
Pentru umplutură:
un pateu de pui
pâine înmuiată şi stoarsă
ceapă tocată mărunt şi călita dacă doriţi
2 morcovi daţi pe răzătoarea mică
piept de porc afumat sau costiţă – cubuleţe
piept de porc afumat – cubuleţe
2 căţei de usturoi tăiaţi mărunt
frunze de ţelina tocate
sare, piper măcinat
2 ouă

Găină se curăţa bine şi se pârleşte să nu aibă firişoare de pene pe ea. Se pune la fiert în apă fierbinte cât să o acopere lichidul. Pun o lingură de sare şi las la fiert la foc potrivit. Am grijă să elimin spumă imediată ce se formează. Când a fiert pe jumătate, pun zarzavatul în proporţia dorită de fiecare. Las la capac să fiarbă la foc mic şi când găină este fiartă la 90%, o scot afară şi strecor supa. Potrivesc de gust cu sare sau vegeta de casă, reţeta o aveţi aici – https://www.infocs.ro/azi-preparam-vegeta-sau-concentrat-de-legume-acasa-video/ punem tăiţeii, siiiii….. gata supa. Când o servim, punem frunze tocată de pătrunjel.

Pentru umplutură:

Amestec bine pâinea stoarsă cu pateul, ceapă călită, afumătura, morcovul, oul, frunzele, condimentele, pateul, tot ce avem pe masă, frământam bine şi umplem găină. Zarzavatul rămas de la supa se amestecă cu umplutură, se aşează în jurul găinii unsă şi condimentată pusă în tavă, acopăr cu folie de aluminiu şi se băgă la cuptor. Las acolo vreo 40 de minute. Dau jos folia şi mai bag 15 minute tava în cuptor să se gratineze găină.

Se serveşte cu umplutură alături. Merge şi hreanul râs pe lângă sau cu salată de sfeclă roşie ori murături. În funcţie de gust şi ce aveţi acasă.

Cam asta e treaba cu găină. Deci – poftă bună!

Comentarii

comentarii