VIDEO Azi gatim cu piept de porc – Ciorba si friptura cu cartofi prajiti si salata de rosii

Rețeta de azi este axata pe prepararea cărnii de porc, mai exact, preparate din piept de porc. Este bucata de carne în care se regăsesc savoarea cărnii macre, a slăninuței impănată cu firișoare de carne, a șoricului ce devine moale sau crocant și al gustului deosebit de os și cartilagii.
Așa că eu am mers la Mona Lisa de unde mi-am luat exact ce am dorit: o bucata de piept de porc cam la 1 kg în care am avut carne din belșug – 80%, cam 15% cartilagii și restul câteva capete de coasta. Pentru fruptură am luat o bucata de piept fară os – cam la 1,300 de grame.

În rest – am folosit zarzavatul pentru ciorbe din frigider și cel conservat la borcan. Toate puse la congelator sau la cămară astă-iarnă când se face acest lucru. Plus vreo 3 cepe potrivite.

Am tăiat carnea în bucăți potrivite, am spălat-o, iar cea pentru ciorbă am pus-o la fiert cu o lingură de sare. Am spumat zeama cu o spumieră și când carnea s-a înmuiat pe jumătate, am pus tot zarzavatul în oală. Am pus sare și piper după gust, am mai lăsat cam 10 minute și la final am adăugat vreo 3 linguri de roșii cubulețe conservate și ele din toamnă. Și gata ciorba.

Pentru friptură am tăiat pieptul de porc în bucăți de vreo 3 degete, apoi am crestat carnea pănă la șoric opținând bucăți de friptură. Le-am condimentat cu sare și piper și le-am lăsat cam vreo două ore. Dacă vă place, puteți pune și alte condimente pentru friptură. Apoi am stropit cu ulei, am amestecat și am pus carnea la grătarul cu capac.

Am făcut o garnitură din cartofi prăjiți, o salată din roșii și am servit cu pâine proaspătă și un pahar de bere lângă. Pieptul de porc are o savoare aparte prin textură și prin gustul său.

Comentarii

comentarii