Ciolan afumat cu varză acră la cuptor – Mancare de banatean adevarat VIDEO

O rețetă simplă, dar simplă de tot ce poate fi făcută în doar 3 ore iar rezultatul este extraordinar. Aşa că m-am dus la MonaLisa de unde am luat un ciolan de vreo două kilograme. Ciolan afumat și semipreparat. Este aşa de bun încât se poate mânca așa ,,crud” pe post de ,,șoancă” de casă. El este pe jumătatea fiert, este ținut în saramură și afumat.
Am luat ciolanul, l-am spălat bine și l-am pus să fiarbă la foc mic, acoperit. Varza pe care a pus-o la butoi după rețeta de mai jos (https://www.infocs.ro/video-varza-murata-la-butoi-este-timpul-mariei-sale-varza-pentru-la-iarna/ ), am clătit-o, am stors-o și am tăiat-o fidea. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, o lăsați să stea mai mult în apă rece.

Am luat 3 cepe roşii ( din alea am avut atunci la îndemână) şi o bucată de praz, le-am tocat mărunt și le-am dinstuit în ulei. Am mai pus acolo niște caricaturi de morcovi de nici doi cm – dar sănătoși, cultivați pur ecologic – fără nici o urmă de chimicale, am dinstuit tot și peste, am pus varza tocată și stoarsă. Am amestecat bine, după care, am condimentat cu vegeta, boia de ardei, piper, foi de dafin, mărar și cimbru, am pus ciolanul în varză, am pus peste zeama în care am fiert ciolanul, am pus capac și apoi am băgat cratița la cuptor.

Am lăsat la foc potrivit cam o oră, după care am luat capacul și am mai dat cratița la cuptor încă vreo 25 de minute să se gratineze. Am servit cu smântână și pastă de ardei iute cu pâine albă proaspătă, dar cred că merge perfect și cu o mămăligă din aia vârtoasă. Merge perfect și un ardei iute, murat sau proaspăt.

Totul durează cam 3 ore – timp în care puteți să vă faceți treaba prin casă fiindcă vreo două ore este numai statul la cuptor, rezultatul este extraordinar și este o mâncare simplă și sănătoasă, cu condiția să nu sineţi cură de slăbire sau să aveți probleme cu fierea, ficatul ori stomacul. Noi prezentam aici mâncare din aia ,,de țăran” – feluri de mâncare pe care oamenii le fac și le prepară în mod obișnuit și care pot mulțumi orice cârcotaș sau fițos.

Comentarii

comentarii