Cum gatim Mielul de la A la Z – Cum preparam carnea de miel, tradiţional VIDEO

Carnea de miel nu poate lipsi de pe masa de Paşti. Aproape la toti, fiindcă sunt şi din aceia care înlocuiesc această carne cu cea de curcan sau de vită. Ori chiar pui. Dar noi discutăm clar despre Mielul de Paști, mai exact despre pregătirea lui de la A la Z. Vorbim de ciorbă, de drob şi de friptură.
Deci, prima dată tranşam mielul şi-l pârlim un pic să nu avem lana printre dinţi apoi, din carnea de pe coaste, şi partea de jos a picioarelor, capul şi coada, le băgăm la ciorba de miel. Pun carnea la fiert la foc mic, spumez şi adaug imediat şi zarzavaturile: pătrunjel, morcov, ţelina, păstârnac, ceapă uscată şi ceapă verde. Las să fiarbă uşor, dacă vreţi puteţi pune o mână de tăiței sau orez, sau puteţi drege cu smântâna şi ou, pun borş fiert, o foaie de dafin şi o mână de leuștean tocat fin şi opresc focul. Gata ciorba.

Pentru drob, iau organele şi le spăl bine. Ca să mai estompez din mirosul şi gustul de miel, mai pun o bucată de ficat de porc , o limbă fiartă de porc şi o mână de carne de poc măcinata. Vreau să specific că sunt opţionale. Puteţi lăsa simplu, aşa natur, ca la stana. Le dau pe toate prin maşina de carne cu sita mare. Apoi pun un morcov dat pe răzătoare, mărar tocat, frunze de pătrunjel tocate, o ceapă ,,bătrâna” cîțiva căței de usturoi, dar pun şi usturoi verde şi ceapă verde cu codiţe. Pun si o lingura de pasta de ardei capia, dar si o bucatica de ardei proaspat. Din abundenţă. Potrivesc gustul cu sare şi vegeta făcută de mine, pun piper, două ouă crude şi frânat bine de tot. Ca să leg compoziţia cât mai bine, dau prin maşina de carne şi două – trei felii de pâine. Şi acum am două variante: fie fac drobul la tava în prapure – aşa cum am făcut acum, fie umplu coastă şi bag aşa la cuptor. Adică, fac un ,,buzunar” între coastă și pulpa din față în care bag umplutură – exact ca în materialul video.

Cos ,,buzunarul”, ung cu ulei, dau cu sare și bag la cuptor cam o oră și jumătate.Se lasă până se rumeneşte. Aşa fac eu, alţii fierb organele. Fiecare face cum îi place.

Pentru friptura, iau carnea – adică pulpele şi ,,carmănalul” – porţionez, o ung cu ulei, eventual o lingură de unt, pun sare, vegeta făcută de mine, foi de dafin, piper, câteva roşii mici, două fire de ceapă, unul de usturoi, mai pun o bucată de ficat de porc, amestec totul foarte bine, pun în tavă, acopăr cu folie de aluminiu şi bag la cuptor. Fără pic de apă sau vin. Las aşa vreo 40 de miuţe la 200 de grade, apoi scot tava, elimin folia şi bag tava înapoi încă 20 de minute să se gratineze carnea. Şi gata!

Ca şi garnitură folosesc doar cartofii natur cu unt şi în loc de salată, pun felii de castravete şi de roşii. Poftă bună şi sărbători fericite!

Comentarii

comentarii