Varză! Azi gătim mancare scăzută de varza cu carne de porc

varza cu porc2Ingrediente:

1 varza la vreo 2 kg
2 cepe mari tocate nu prea fin
Un morcov mai mare și roșu
2 ardei grași- unul alb și unul roșu
Bulion sau pastă de roșii- cam o cană- depinde de concentrație
Carne de porc mai grasă un pic
200 de g costiță sau piept de porc afumat- in cazul in care nu doriți să gătiți cu afumătură, se înlocuiește cu untură sau ulei- cât cere varza
2/3 frunze de dafin
cimbru, mărar și piper măcinat, sare
sare,piper,ulei,apa

Preparare:

Costița se taie bucățele și se prăjește la foc mic să dea drumul la grăsime. Punem carnea tăiată bucăți potrivite si o lasam la prajit intorcand-o din când în când să se rumenească ușor. Scoatem costița și carnea afară când este un pic rumena. Dacă mai este nevoie, mai adăugăm puțină grăsime în sosul din cratiță și punem ceapa tocată, ardeiul și morcovul rondele. Lăsăm până ce ceapa devine sticloasă și punem varza pe care am tocat-o și am frecat-o cu puțină sare să mai piardă din apă și volum. Lăsaăm la capac și foc mic vreo 10 minute să se înmoaie după care punem carnea și costița, punem apă cât să acopere mâncarea de un deget și lăsăm la foc mic amestecând să nu se prindă. Când este aproape gata, punem pasata sau bulionul de roșii, sare,piper, frunze de dafin și crenguța de cimbru. Lasam sa fiarbă, să scadă și să se evapore apa.
Între timp pregătim o mămăliguță, aducem un ardei iute, dacă vreți, o ceașcă cu smântână și după ce varza a mai stat pe aragaz vreo 15 minute cu mărar tocat deasupra, după ce s-a fiert, servim cu un pahar de bere lângă.

Comentarii

comentarii