Regina din bucătăria toamnei – oaia lui Solomon gătită în fel şi chip: papricaş, tocană de organe şi pastramă la tigaie VIDEO

Regina din bucătăria toamnei – oaia lui Solomon. Odată cu sărbătoarea Sfintei Cruci a Sfântului Iosif, în Banatul Montan, zonă tradiţional dedicată păstoritului și creșterii animalelor, începe pregătirea animalelor pentru iernat. De pe Munţii Banatului – Gugu, Semenic, Godeanu, Muntele Mic sau Munţii Locvei, sunt coborâte turmele în sate. Urmează răvăşitul şi împărţitul oilor. Fiecare îşi ia mioarele şi berbecii acasă. Apoi, se trece în primul rând la eliminarea animalelor neproductive – adică sterpele şi şchioapele, fără scăpare. Ele vor ajunge prin cratiţe, ceaune şi afumători, cu mămăligă şi stropite bine cu răchie, vin și bere.

Este timpul ca în bucătăriile proprietarilor de oi să sfârâie ceaunele, să se facă friptura, pastrama şi cârnaţii din oaie. Acestea sunt mâncăruri simple, dar un cioban adevărat va ştii să prepare papricașul, tocană de organe – mațele fripte şi pastramă. Toate din carne de oaie. Nu vor lipsi coleaşa, murăturile, ceapa bătută cu pumnul şi preparatele din caş, urdă şi brânză. Chefi sunt……localnicii fiindcă nimeni nu poate pregăti mălaiul sau oaia mai bine ca ei. Un bucătar desăvârșit s-a dovedit a fi Solomon Dancea din Rudăria. Ne-am adunat la ferma lui din lunca satului, iar el ne-a demonstrat cât este de priceput în ale bucătăritului. Pun pariu că habar nu are să prepare somon fume sau homari în sos remulade cu capere, dar în schimb a făcut un papricaş dintr-o oaie grasă și frumoasă, de s-au lins toți pe degete. La propriu. În ajutor i-a venit Paraschiva, consoarta sa, care după ce a strâns legumele din grădină necesare papricașului, a trântit la rândul ei o cratiță de mațe fripte. Mai pe înțelesul celor cu fițe care vor strâmba din nas – o tocăniță din organele oii. Bucătarul satului, Ion Draia, a făcut o coleașă frecată cu mâtca și coleșelul și după ce a răsturnat mămăliga pe fundul de lemn, a mai pus și o vreo 3- 4 litri de lapte la fiert în ceaunul în care s-a făcut mămăliga. Laptele a preluat din aroma cojii de mămăligă prinsă pe pereții ceaunului, iar gustul este unic, este gustul copilăriei din vacantele petrecute la sat de mulţi dintre noi.

După această primă parte petrecută în curtea lui Solomon, toată trupa s-a mutat la Paralele 45 la un pas de Cascada Bigăr. Acolo, Marian Popovici, executiv chef freelencer, împreună cu Solomon, au prăjit carnea de oaie la o plită specială. Nu a fost ea chiar pe grătar, dar a fost aromată şi suculentă.  Totul este stropit cu rachie bănăţeneasca de anul trecut – fiindcă în acest an nu s-au făcut prune şi nici mere. De la un aşa festin, nu poate lipsi muzica bănăţeneasca.

Această manifestare este un prilej – un fel de jertfă de mulţumire pe care sătenii din Valea Almăjului – proprietarii de oi în general – o aduc naturii şi lui Dumnezeu pentru bucatele oferite până acum şi anul agricol ce se încheie, în speranţa unui an mai bun. Şi nu este de omis faptul că orice trecător ce se nimereşte prin faţa casei, este automat musafir şi chemat la masă.

Dacă azi am filmat la fermă şi în casa lui Solomon Dancea, mâine un alt oier va trece la treabă şi va trece la sacrificarea şi prepararea unei alte ,,sterpe”. De la o asemenea manifestare nu poate lipsi muzica şi dacă avem muzică, musai trebuie să fie acolo şi un brâu sau o ,,din aia ca la stână”.

Regina din bucătăria toamnei – oaia lui Solomon. Am filmat pregătirea bucatelor, de la papricaş, tocană de organe şi pastramă şi până la făcutul mămăligii. Cu ambiante frumoase, de la culesul legumelor din grădină şi până la răsturnatul mămăligii, cu degustarea, cu muzică şi joc la final. Avem şi un duet între două generaţii, o doină interpretată foarte frumos de un solist tânăr – Petre Dalea şi bucătarul satului – Ion Draia. Avem şi câteva ilustraţii de la fermă, dar şi de la Paralela 45. Dumneavoastră – numai să aveți răbdarea să priviți reportajul până la final.

Gazde au fost  Paraschiva şi Solomon Dancea, iar ajutoare le-au fost Ion Draia – bucătarul satului şi Marian Popovici, executive chef freelancer din Rudăria și cunscut în toată țara.

 

Comentarii

comentarii